CERTYFIKAT QAFP

Certyfikat QAFP System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP (Quality Assurannce for Food Products) jest to program stworzony przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Powstał po to, aby konsumenci mogli mieć pewność, że wybierając certyfikowane mięso i jego przetwory, dostają produkty wyjątkowe jakościowo, kontrolowane na wszystkich etapach ich produkcji zgodnie z zasadą „od pola do stołu”. Każde z ogniw łańcucha produkcyjnego musi spełniać oczekiwania jakościowe związane z bezpieczeństwem zdrowotnym konsumentów i wysoką jakością kulinarną mięsa. Założenia systemu zostały opracowane przez naukowców z największych polskich ośrodków akademickich, we współpracy z ekspertami z branży mięsnej. Od początku istnienia system uzyskał uznanie i wsparcie organizacji konsumenckich funkcjonujących na rodzimym rynku. QAFP jest systemem otwartym, mogą przystąpić do niego hodowcy, producenci oraz dystrybutorzy, którzy dobrowolnie zdecydują się na przestrzeganie norm systemu. Jednak certyfikatu QAFP nie dostaje się za darmo, ale także nie da się go kupić. Producenci, którzy chcą swoje produkty oznaczać logo QAFP są bardzo dokładnie prześwietlani. Wymaganiami są objęte wszystkie etapy produkcji – od warunków hodowli, sposobu żywienia zwierząt (pasze muszą pochodzić z udokumentowanych źródeł), rozbioru, przetwórstwa, transportu (odbywać się musi w specjalistycznych przyczepach tak, aby maksymalnie wyeliminować stres zwierząt), konfekcjonowania i pakowania, skończywszy na magazynowaniu i sprzedaży. Cechy produktów z QAFP to szczególne walory smakowe oraz odżywcze, wysoki poziom mięsa w składzie, niezmienna, powtarzalna jakość oraz prosty i zdrowy skład.

KONTAKT

Madej Wróbel Sp. z o.o.

41-700 Ruda Śląska
ul. Magazynowa 45

Telefon

Sekretariat Zarządu
(32) 771 22 99